S

T

U

D

I

O

A

C

T

VAC
VACARESTI RESIDENTIAL

2016
Competition
ESTIA Residential
60.000 M2
Bucharest
In Progress

Year:
Type:
Client:
Size:
Location:
Status:

Team: Adrian Spirescu, Horia Spirescu, Bogdan Dragos Muntean
Collaborators: Miguel Borgesu

courtyard meets organic shape

Rather than a traditional block, the proposal stacks all ingredients of a lively urban neighborhood connected by a continuous inner garden. The project aims to create a three-dimensional urban neighborhood where suburban life merges with the energy of a city.

Street View

Interiour Courtyard

Balcony View

Interiour Courtyard

The building creates an intimate interior courtyards encircled by communal facilities available for all residents. The apartments are placed at the top while the communal programs unfold at the base of the building. The different layers therefore have achieved a quality of their own: the apartments benefit from the view and sunlight while the communal spaces merge with life on the street. We have managed to use the size of the project to generate differences in height that produce a unique sense of community, including small gardens and pathways.

By merging two typologies we came up with a hybrid that picks the best features from both - closer to human scale but also creating a large community-oriented courtyard.

Enclosed courtyard creating a protected community space.

Green cascade terraces offering nice views for top floor penthouses.

The buildings curved siluhette provides good views for all residential units.

Inspired by citadells, the building has a soft, elegant facade towards the inside and a more solid, facade on the outside.

The buildings geometry allows it to be divided in 6 construction stages.

Every residential unit gets a great amount of light every day, even on 21 december.

Circulation has been stacked in perimetral cores, always towards the north while the unit accesses are grouped on several corridors, saving squaremeters.

The building has a highly dividable geometry, alowing it to be costumized in almost any way.

The boundary between the park and the new building is both blurred and defined by foliage-covered rooftop terraces, which emerge from the building’s rectangular form. The units are arranged around a central void, which provides each residence with necessary amounts of daylight and ventilation. in order to energize the site throughout the day, the ground floor houses commercial spaces open to the public, activating the edge of the plot.
The boundary between the park and the new building is both blurred and defined by foliage-covered rooftop terraces, which emerge from the building’s rectangular form. The units are arranged around a central void, which provides each residence with necessary amounts of daylight and ventilation. in order to energize the site throughout the day, the ground floor houses commercial spaces open to the public, activating the edge of the plot. This manipulation not only allows for a more organic expression, perfectly reflecting the surrounding landscape, but also provides a way to accomplish the building topography in a controlled and inexpensive way through the use of prefabricated units of standardised sizes .

Siteplan

Physical Model

Airplane View

Bottom Floor

Top Floor

Units

Core - Units Relationship

Each future inhabitant will be able to choose from a wide palette of residential units in order to find the one that perfectly fulfills his or her needs. The design provides residences to people in all of life’s stages through its flexible housing units, including apartments of varied sizes, penthouses and townhouses. One of the buildings features is a high level of flexibility in terms of unit subdivisions. The divisions shown above are ment to serve as a division option, as well as a potential inspiration for the futer stages of subdivision studies.

South View

Longitudinal Section

East View

Transversal Section